måndag 8 april 2013

KOKOSFETTETS BRA EGENSKAPER!!

 
 
 
Har fått höra från många olika håll att kokosfett ska ha otroligt positiva egenskaper!! Blev nyfiken och efter att ha läst på olika websidor och undersökningar har jag börjat använda ca 1 msk kokosfett i kaffet varje morgon, 1 msk till lunch och 1 msk i teet på kvällen samt steker ibland i kokosfett. Märker tydligt dess positiva egenskaper och vill därför delge lite information som jag hittat!!
 
 
Kokosfett smälter om det är över 24 grader varmt och blir då olja. Den består till största delen av mättat fett, korta och medellånga fettkedjor. Kokosfett påverkar oss både inifrån och utifrån, det hjälper oss att hålla vikten, samt att den höjer energiförbrukningen.
 
Om du ger din kropp bra fett så behöver den inte spara på det dåliga. Kokosfett sänker dessutom kolesterolet och påverkar inte blodsockret utan håller det stabilt.
Kokosoljan stimulerar sköldkörtelfunktionen och ökar på så sätt ämnesomsättningen.

 
Studier visar på att de som intar kokosfett förbränner mer kalorier. I en studie från 2002  så brände de som tog 1 msk av MCT  39 fler kalorier under loppet av 24 timmar, medan gruppen som tog 2 msk av MCT brände 113 extra kalorier under samma period.

 En studie med överviktiga män visade att om man lägger till kokosfett till sina kostvanor så resulterade det i en ökad fett oxidation i timmarna efter sin måltid. Det innebär att kroppen med hjälp av kokosfett är effektivare på att bränna fett, både från sin måltid och från sina egna kroppen fettdepåer, vilket är bra om du försöker gå ner i vikt. De medellånga triglycerider som finns i kokosfett är lättare att användas för energi av kroppen än att lagra i din fettceller.
 

Energiproduktion
 
Medellånga fettsyror tas ej upp i kroppen genom lymfan som andra fetter. De tas upp som annan näring från tarmen direkt ut i portådern som först går till levern och sedan ut i blodet. På detta sätt tas kokosoljan upp 250 ggr snabbare och är mer lättsmält än mättat fett med långa fettsyror. I cellerna används de medellånga fettsyrorna till energi, där de påskyndar ämnesomsättningen, i stället för att lagras som kroppsfett.
 
Nedbrytningen av medellånga fettsyror börjar omgående redan i munnen. Detta avlastar bukspottkörteln vilket är mycket viktigt för de med matsmältningsproblem och gasbildning. Vid störning i fettnedbrytning vid tarmsjukdomar/inflammationer är medellånga fettsyror till stor hjälp för kroppens näringsupptag. Kokosoljan har en antioxidant verkan och påverkar blodkärlen på ett väldigt positivt sätt.

Ämnesomsättning

Kokosfett bidrar till balans i sköldkörteln och utsöndringen av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) och bidrar till att balansera vår ämnesomsättning. När ämnesomsättningen inte trycks ner har vi lättare att hålla vikten. TSH bidrar till att sänka det "onda" kolesterolet genom omvandling till bl.a. antistresshormonet DHEA. DHEA spelar en väsentlig roll i förebyggandet av hjärtsjukdomar, diabetes, senilitet och andra s.k. ålderssjukdomarna. Det finns flera exempel på stora viktnedgångar hos överviktiga personer som bytt fett i kosten. Det blir som ett "oljebyte" i kroppen med ny olja som inte härsknar. Våra celler mår mycket bättre utan härdade och processade fetter.

 
Immunförsvar

Kaprylsyra

Kaprylsyra är en kort fettsyra som också finns i bröstmjölk och den är bra för de goda bakterierna (mjölksyrabakterierna) motverkar svamp och dödar parasiter i mag-tarmkanalen. Vi har över ett kilo goda bakterier i tarmsystemet och vi ska vara rädda om dem. De hjälper och skyddar oss mot infektioner och stärker upp vårt immunsystem.

Laurinsyra
 
Laurinsyran är en stor del av kokosfettet, nästan 50 %. Den förbränns i levern och ger direkt värme och energi. Det hjälper till att hålla våra tänder fria från karies. Laurinsyran räknas som den största orsaken till att kokosfettets påverkar hälsan positivt.
 
Laurinsyran är en så viktig komponent att den är tillsatt i bröstmjölksersättning där den skyddar barnet mot bakterier och parasiter. Den är ett essentiellt näringsämne. 
 

Användning

Kokosoljan används till matlagning som stekning, wok, fritering och i soppor och grytor. Det oxiderar först över 198 grader.
 
Kokosolja går bra att ha på bröd då det saknar smak. Man kan även ta en matsked för att dämpa hunger eller blodsockersvängning.

Terapeutiskt kan man ta 3-6 matskedar om dagen, den mängden laurinsyra räcker för att bygga upp immunförsvaret. Energin i kroppen ökar och lusten till socker- och stärkelserik kost minskar. Magen kan vara ovan till en början. Starta med en matsked och trappa upp så att matsmältningen hinner anpassa sig!!



Kokosfett som ej rekommenderas är det silvriga fyrkantiga paketet som det står COCOS på, utan det nyttiga kokosfettet finns på burk t ex Kung Markatta som finns på vanliga mataffären el COCOSA, finns på hälsokost. Även lchfbutiken.se har bra kvalitet av kokosfett!!

 
Referenser:
naringsterapeuten.se
kostradgivarna.se
 
”Obesity Research”; Medium-Chain Triglycerides Increase Energy Expenditure and Decrease Adiposity in Overweight Men; Marie-Pierre St-Onge, et al.; March 2003

”Journal of Nutrition”; Physiological Effects of MediumChain Triglycerides: Potential Agents in the Prevention of Obesity; Marie-Pierre St-Onge and Peter J. H. Jones; March 2002


Finns mer studier och information på nätet för den som vill fördjupa sig mer!!


På återseende!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar