tisdag 11 december 2012

Pepparkakor & brinnande lussebulle!!

 
Idag efter jobb och skola drog jag och tjejerna igång att baka!! Hade köpt en färdig pepparkaksdeg sedan tidigare, så tjejerna fick dela degen rakt av (noga det där) och fixade pepparkaksbaket helt själva!!
 
Samtidigt gjorde jag lussebröd med madelmassa och vaniljfyllning och denna gång med rätt mängd smör i, blev riktigt saftiga och mumsiga!! Gjorde vissa med pärlsocker och vissa med hackad sötmadel på!!
 
Har faktiskt slutat helt att göra de klassiska lussekatterna, vill numera bara ha bullar med massa fyllning i, ska det va så ska det va!! Här kommer mitt recept..

 

 
Saffransbullar ca30 st

150 gram smör

5 dl mjölk

½ tsk salt

1 dl socker

1 pkt saffran

Fyllning

 
125 gram smör

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

100 gram riven mandelmassa

 
Pensling och garnering

1 ägg, pärlsocker eller mandelspån


Smält smöret i en kastrull. Mortla ihop lite socker och saffranet. Häll i mjölken och saffranet och låt blandningen bli fingervarm.

 
Lös upp jästen i en bunke med lite av degspadet. Tillsätt resen av degspadet, salt, socker och ca 3/4 av mjölet. Arbeta degen smidig i bakmaskin eller med degkrokar ca 4 minuter.. Tillsätt ev mera mjöl.


Pudra lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

 
Lägg den färdigjästa degen på mjölat bord, knåda ihop degen lite lätt och dela den i två delar.

Kavla ut varje del till en reklangulär kaka. Bre ut fyllningen och rulla ihop och skär varje rulle i   bitar. Lägg bullarna i bullformar och på en muffinsplåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.

Grädda mitt i ugnen 250 grader i 5-8 minuter.


 
Linn vill varje dag tända sin fina lussekatt som hon gjort på skolan och tända den själv, sött pyssel att kunna plocka fram varje år, tur att det finns kreativa pedagoger då pyssel inte är min kopp of te.
 
 
 
Blev ikväll enklaste middagen, risgrynsgröt och leverpastejsmörgås men å så gott!!
 
 Sen provsmakadet vi såklart de nybakta bullarna och pepparkakorna..Doften är ju bara så härlig av nybakat och just pepparkaksdoft kan nog få vem som helst att bli som barn på nytt! Erik som inte va hemma undrade om vi kunde spara lite deg (?!)
 
Nej blir tidig kväll här, är så trötter att ögonen går i kors sedan länge!!
 
Därför säger jag kram & god natt
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar