tisdag 25 december 2012

JULFAVORITER!!

 
 
Hejsan, hoppas du haft en sådan jul som du önskat!!
 
 
Vi har njutit av att få vara lediga tillsammans, ätit massa gott, träffat familj och vänner, öppnat klappar, lyssnat på musik och bara haft det bra, kan faktiskt inte önska mer!!
 
Idag har vi tagit en lång sovmorgon, myst runt hemma, tjejerna lekt med julklappar och sedan varit på bio "Sune i Grekland" som var en helt okej familjefilm, tjejerna tyckte den va bra iallafall.
 
Nu har vi precis kommit in efter en promenix runt området, dragandes på varsin pulka med hojtade barn om att springa snabbare, Erik spräckte brallorna till och med, haha!! Riktigt skönt att komma ut i friska luften och få röra på sig efter allt ätande!!
 
 
Imorgon, annandagen väntar julfirande med min familj hemma hos oss och jag har idag förberett några av mina julfavorter som ska serveras på julbordet, bland annat Currysill och Saffranskaka. Den sistnämnda kommer från Gotland men mitt recept är från Eriks mormor och det är ett måste att få äta denna till jul :) Finns många varianter på denna gula underbara kaka men den här tror jag nästan är den bästa ;) Du måste prova den!!!
 
 
Här kommer recepten!!
 
 
 
CURRYSILL
 
 
2 burkar matjesill
 
3 dl creme fraiche
 
purjolök
 
curry
 
svartpeppar
 
 
Gör så här:
 
Häll av spadet från sillen och torka den torr med hushållspapper. Skär sillbitarna i små fyrkanter och lägg i en skål. Skölj purjolöken och finhacka ca 1 dm. Häll i cremefraiche, curry, lök och blanda med sillbitarna. Smaka av med svartpeppar.
 
Låt gärna stå och dra i kylen över natten men kan även serveras direkt!!
 
 
 
 
 
 
SAFFRANSKAKA
 
 
2 dl mannagryn
 
8 dl mjölk
 
2 dl vispgrädde
 
½ tsk salt
 
1 pkt saffran + 3 msk socker
 
3 ägg
 
1 dl skollad mandel
 
3 msk smör
 
 
Gör så här:
 
Hetta upp mjölken och häll i salt och mannagryn.
 
Rör hela tiden och lår koka ihop till en gröt. Späd med grädden så att gröten blir mjuk och slät.
 
Stöt ihop saffranet med sockret i en mortel och blanda med gröten.
 
Skolla (el köpfärdigskollad) och finhacka mandeln.
 
Ta gröten från spisen och häll i mandel och ägg, blanda till jämn smet.
 
Smöra en ugnsform och häll i saffransblandningen.
 
Ställ i imitten av ugnen 200 grader i ca 30 min.
 
Servera med jordgubb- el hjortronsylt och lättvispad grädde!!
 
 
Nu blir det Änglagård-tredje gången gilt och godisskålen full med gamla favoriten Twist!!
 

 
Må så gott ♥
 
 


1 kommentar: