Provar ett nytt recept idag, blev otroligt gott och lätt lagat var det, det var Erik som fixade mest till och med ;)
Risotto med Sparris & Kantareller
1 msk olivolja
1 msk smör
3 dl risottoris, rundkornigt ex. Carnaroli eller Arborio
0,5 gul lök
3 klyftor vitlök
2 dl vitt vin
ca 5 dl hönsbuljong (eller vatten och 1 buljungtärning)
2 dl riven parmesan eller grano padano
1 msk creme fraiche (valfritt)
ca 10 gröna sparrisar
ca 2 dl kantareller
Gör så här:
Skala och hacka lök samt vitlök fint.
Värm en stor kastrull och fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
Tillsätt riset och rör runt.
Häll på vitt vin, rör runt och koka in.
Spä sedan med grönsaksbuljong lite i taget så att inte risotton kokar torrt. Rör ofta. Risotton ska koka ca 25 minuter för att bli mjuk och klar. Smaka. Riset ska vara mjukt men ändå ha tuggmotstånd.
Skölj sparrisen. Skär bort det torkade bottensnittet. Skär sedan i sneda slantar men spara någon dm av toppskottet.
Tillsätt den slantade sparrisen ca 5 minuter innan riset kokat klart.
Koka upp lite saltat vatten i en kastrull och förväll toppskotten på sparrisarna i ca 2 minuter eller kör dem i en burk i mikron med lite vatten i 2 minuter.
Förväll kantarellerna och blanda i risotton.
Riv osten. Rör i parmesanosten när risotton kokat klar och ska serveras.
Smaka av risotten med lite salt och vitpeppar samt ev. en msk creme fraiche.
Toppa risotton med sparrisknopparna och ev. 2-3 skivor parmaskinka samt garnera med lite extra riven ost.
Klart!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar